Hoge intensiteit
Bij waterpolo lig je nooit stil. Vooral in wedstrijden ben je continue in beweging en je zwemt het hele bad over. In de tegenaanval sprint je in de aanval en daar zet je de aanval op. Je bent bezig om je vrij te maken en aanspeelbaar te zijn. Je kan het eigenlijk wel een HIIT-training noemen, want je hartslag gaat de hele wedstrijd van laag naar hoog door de korte explosieve bewegingen die je maakt. Je wordt er dus super fit van en krijgt een goede conditie!
Waterpolo doe je met z’n allen!
Je ligt nooit stil en ben je continue in beweging. Daarbij gebruik je je hele lichaam. Vooral de schouders zijn bij de meeste waterpoloërs goed ontwikkeld, maar ook je core (buik- en rugspieren) en je benen heb je veel nodig. Je gebruikt je benen om boven te blijven bij het passen en schieten, dit doe je door met je benen om-en-om te peddelen. Je armen, schouders en core gebruik je altijd; bij het zwemmen, passen en schieten. Het is een echte total body workout.
Teamsport
Waterpolo is een echte teamsport. Je valt met z’n allen aan en je verdedigt ook met z’n allen. Je moet keihard voor elkaar werken, want in je eentje red je het niet. Als iemand een ‘fout’ maakt dan los je dat samen op en je probeert elkaars kwaliteiten te gebruiken; de ene speelster kan goed schieten, de ander verdedigt weer als de beste en weer een ander zwemt contra na contra.
Afwisselend
Zwemmen is leuk, maar alleen maar baantjes zwemmen vinden de meeste waterpoloërs nogal.. euhm.. saai. Waterpolo is super afwisselend. Geen enkele training is hetzelfde doordat je veel verschillende facetten kan trainen, denk aan conditietraining, intervaltraining, techniektraining of tactiektraining. Binnen de soorten training wordt ook veel variatie aangebracht. Zo kan een tactiektraining bijvoorbeeld in wedstrijdvorm gebeuren, kan het gericht zijn op aanval of verdediging en zo kan je nog wel eventjes doorgaan. Waterpolo is dus absoluut geen saaie sport en gaat niet snel vervelen!
Goed voor je spieren en voor je hart
Om goed te kunnen waterpoloën moet je eerst goed kunnen zwemmen. Daarnaast moet je voor een waterpolo-training ook altijd goed inzwemmen en laat zwemmen nou erg goed zijn voor je spieren. In het water heb je geen last van zwaartekracht en daardoor krijgen je spieren en gewrichten nauwelijks schokken. Je kan je in het water vloeiend bewegen en dat is erg ontspannend. Daarnaast is zwemmen ook goed voor je houding!
Waterpolo (en zwemmen) is ook goed voor je hart, doordat het net als andere vormen van intensieve beweging, je hartslag verhoogt. Bij zwemmen gebeurt dat nog net iets beter doordat je onregelmatig ademhaalt.
Informatie
Voor inlichtingen kunt u terecht bij onderstaande contactpersonen:
Senioren: Taco Hanou, waterpolo@debreuly.nl
Jeugd waterpolo: Eddy de Wild, 06-17151242, mini-polo@debreuly.nl
Aanmelden voor het lidmaatschap kan door het invullen van het inschrijfformulier.